Home > Underhållning > Dixit Odyssey och Android Netrunner

Dixit Odyssey och Android Netrunner

Varje sommar när vi är i sommarstugan brukar ett och annat familjespel leta sig fram till bordet på kvällen. Men i ärlighetens namn tycker jag de flesta klassiska spelen är väldigt tråkiga så jag brukar alltid rösta för något kortspel. Dels går det ofta ganska snabbt och det finns ett väldigt stort utbud av kortspel så det går alltid att variera om man så önskar.

En kortlek är dock ganska begränsad och ibland vill man spela något annat, ett riktigt familjespel eller ett helt annat kortspel. De klassiska spelen Monopol och Risk ligger givetvis i skåpet men dessa har man spelat så många gånger att dammet på förpackningarna gör sig väl förtjänt.

För en tid sedan upptäckte jag att det finns betydligt fler än de klassiska familjespelen som säljs i varje leksaksaffär eller i andra välsorterade butiker. Jag tänkte här snabbt gå igenom två helt olika alternativ och även berätta var du kan beställa dessa och många andra unika spel. Kanske kan du också hitta ett spel eller två att förgylla regniga höstdagar eller långa sommarkvällar med.

Dixit Odyssey

Dixit Odyssey

Dixit Odyssey är en tillbyggnad till familjespelet Dixit men fungerar även lika bra att spela som ett fristående spel. Det är ett familjespel som sätter både kreativitet, fantasi och minne på prov och spelet kan delvis utföras på olika sätt.

Spelet kräver i princip tre spelare och man kan vara så många som tolv stycken även om det är optimalt att vara någonstans mellan fem och sex stycken. Precis som i originalspelet så delas det ut sex stycken spelkort till vardera spelare. Varje spelkort har en sagolik bild eller målning på dem som illustrerar någonting och det är ut efter dessa man spelar. Varje runda utses en berättare som tar något av sina sex kort och berättar en historia som innehåller ledtrådar till vad som finns på kortet. När berättelsen är klar så väljer de övriga spelarna det kort på deras egen hand som de tycker matchar historien bäst. Dessa kort ska blandas med berättarens utvalda kort och sedan visas för alla. Det är nu upp till de som lyssnat att gissa på vilket kort som var berättarens.

Poäng får man som spelare (lyssnare) om man gissar rätt eller om någon annan gissar på kortet man själv bidragit med. Däremot får berättaren endast poäng om endast en spelare gissar rätt kort. Att vara en skicklig berättare kräver därför att man ger tillräckligt med ledtrådar för att spelarna ska kunna gissa rätt, men samtidigt inte så lätta att alla gör det.

Dixit Odyssey är verkligen ett underhållande spel som passar alla över åtta år. Det är lätt att förstå spelreglerna och samtidigt ställs många sinnen inför test när man både måste lyssna och lägga märke till detaljer, men även att komma på en egen berättelse utefter en bild. Vill man snabba upp spelet kan man tidsbegränsa historian eller varför inte tillåta kortare meningar, ord, ett läte eller en sång.

I skrivande stund kan du köpa Dixit Odyssey för 279 kronor.

Android Netrunner

Android Netrunner

Om man bara är van vid vanliga kortspel eller enklare familjespel så kommer Andriod Netrunner att framstå som ett väldigt annorlunda och förmodligen även som ett väldigt svårt spel. Det är spel som är gjort för två spelare där den ena spelar hacker (Netrunner) och den andra ett storföretag (Corporation). Det tar ett tag att sätta sig in i spelet men när man väl lärt sig hur det fungerar är det ett väldigt rolig kortspel och dessutom varierar spelstilen kraftigt beroende på om du spelar hacker eller storföretag.

Det är nästan omöjligt att gå in på spelreglerna i detalj här utan att inlägget springer iväg till att bli hur långt so helst. Men i korta drag går det ut på att storföretagen så skapar man agendor som man senare försöker skydda med säkerhetsprogram och som hacker försöker du ta dig in i storföretagets servrar och stjäla agendor. Som hacker kan du inte själv skapa agendor utan måste alltid försöka sno dem och det är spelaren som först lyckas få ihop 7 agendor som vinner. Speltiden ligger någonstans runt 45-50 minuter, men första och andra gången man spelar kan det ta lite tid att sätta sig in reglerna och hur spelet fungerar.

Spelet är inget som riktar in sig på den stora breda massan utan är ett väldigt nischat spel och dessutom ett LCG ”Living Card Game”. Android Netrunner visar verkligen på vilken variation av spel det finns att välja mellan och vi borde nog alla lämna dagens stress med datorer, sociala medier och TV för att spela lite kortspel eller familjespel – även om just Android Netrunner ironiskt nog handlar om framtiden och IT.

Det går att köpa Android Netrunner för 329 kronor just nu. Vill du först sätta dig in mer i spelet så är här en video som demonstrerar mer av spelet.

Comments are closed.

TOP