Home > Övrigt > Gurkmeja för förbättrad hälsa

Gurkmeja för förbättrad hälsa

Gurkmeja med den aktiva substansen kurkumin är ett de ämnen som forskats mest på när det kommer till hälsofördelar och effekterna av att äta det på en regelbunden basis.

Ämnet är samma som finns i curry och som ger den dess gula färg. Gurkmeja med kurkumin är alltså en del av det Indier ätit i tusentals år och som använts för att bota en mängd sjukdomar och ska ha en antiinflammatorisk effekt på kroppen.

Att det visat sig vara bra för att motverka inflammationer och ledbesvär har gjort att ämnet blivit speciellt populärt bland de som har problem och sjukdomar som innefattar just detta.

Kurkumin är även en antioxidant vilket hjälper kroppen att ha ett optimalt immunförsvar och kan således bidra till minskad förkylning.

När det kommer till inflammationer så verkar det aktivt på celler som annars vill släppa ifrån sig ett ämne som orsakar inflammationer. Detta är som sagt väldigt intressant för de med ledbesvär och inflammationer som man man vill dämpa.

När topphälsa intervjuade en dietist om gurkmeja och där denne fick frågan om kosttillskott så tyckte hon det var bättre att använda det i maten. Detta är något jag personligen inte håller med om alls.

Visst kan matlagningen kännas väldigt färsk om man får tag på gurkmejaroten och vill man tillaga något med det så är ju kryddan det självklara alternativet. Men vill man få i sig gurkmeja regelbundet kan maträtterna bli lite tråkiga om de alltid ska kretsa kring just gurkmeja och därför tycker jag personligen det bär bättre att använda gurkmejakapslar som är minst lika bra som kryddan.

Tittar man på de gurkmejakapslar som säljs så krävs det inte någon raketforskare för att förstå att det är ett prisvärt och bekvämt sätt att få i sig gurkmeja på. Då blir det fritt fram att tillaga den mat man själv vill och kan sedan enkelt ta kapslarna sidan om.

Blandat med andra kryddor borde inte gurkmeja sticka ut allt för mycket men det kommer bidra med en väldigt speciell färg. Du kan faktiskt blanda ner det i tacos, köttfärser, grytor och även i Te.

Det lättaste och mest bekväma sättet är dock att använda sig av gurkmejakapslar. Det finns flera fabrikat som säljer gurkmeja på kapslar i Sverige och jämför fabrikaten åt är det främst antalet kapslar och mängden per kapsel som skiljer sig.

Normalt sätt när man jämför kosttillskott brukar det vara den aktiva substansen man vill åt och därför bör du kolla på hur mycket kurkumin som finns i varje kapsel / portion.

För att få ut så mycket som möjligt kan det vara en bra idé att titta på de bästa gurkmejakapslarna som säljs. Här har jag använt mig av www.kosttillskottguiden.nu för att få en uppfattning om hur prisvärt och effektivt det är.

Vill ma ha det i maten så finns gurkmeja att köpa hos t.ex. mathem.se som har flera produkter att välja mellan. Men i princip vilken större livsmedelsbutik som helst bör ha gurkmeja att köpa.

Oavsett vilket alternativ du väljer så finns det olika sätt att på bra sätt få i sig det. Det finns ingen anledning att hoppa över det även om du inte gillar att ha det i maten.

Comments are closed.

TOP